Annexatie 2

Annexatie 2
19 okt 2015

Toevallig plaatste de Israëlische krant Haaretz zaterdag ook een artikel van Gideon Levy over de eenstaatsoplossing in Israël op haar website, waarvan de belangrijkste conclusies nogal in lijn zijn met mijn eigen stuk. Ettje Kole wees mij erop, waarvoor dank.

Levy betoogt dat dezelfde argumenten die altijd tegen de tweestatenoplossing ingebracht werden, namelijk dat de Joden en de Palestijnen niet in vrede samen kunnen leven, ook tegen de eenstaatsoplossing ingebracht worden. In beide gevallen is hij het er niet mee eens:

And now to the facts. One state already exists here, and has done so for 48 years. The Green Line faded long ago; the settlements are in Israel, and Israel is also the settlers’ land. The fate of the two million Palestinians who live in the West Bank is decided by the government in Jerusalem and the defense establishment in Tel Aviv, not by Ramallah. Maj. Gen. Yoav Mordechai, the coordinator of government activities in the territories, is their ruler far more than Palestinian President Mahmoud Abbas is. They are clearly part of the binational state and have been its subjects, forcibly, for some three generations. This state has three regimes: democracy for the Jews; discrimination for the Israeli Arabs; and apartheid for the Palestinians. But everyone lives in one inseparable state.

Aangezien er volgens de Levy al decennia sprake is van één staat en een deel van de inwoners van die ene staat veel minder rechten heeft op basis van ras, beschouwt hij het huidige Israël als niet-democratisch. Dat democratische probleem is eenvoudiger op te lossen door het geven van gelijke rechten aan Joden en Palestijnen dan door zeshonderdduizend kolonisten terug te trekken.

Naschrift 15:39 uur: Ik heb in de inleidende tekst een wat onduidelijke zin aangepast.