Socialmediacode

Socialmediacode
08 jan 2016

Iedereen die iets publiceert, heeft daarmee de verantwoordelijkheid om na te denken over de aard en de gevolgen van de publicatie.

Omdat gebruikers van social media ‘uitingen publiek maken’, hebben zij daarmee automatisch ook een verantwoordelijkheid. Iemand die iets publiek maakt, moet dat in principe binnen de grenzen van de wet doen, maar nog belangrijker: ook binnen de geldende moraal. Nu is er een verschil tussen een niet-afkeurenswaardig gebruik van social media en een goed gebruik en ik ben een voorstander van de laatste.

Binnen dat kader ben ik na gaan denken over hoe een socialmediacode, voor zover nodig, eruit zou zien. Het is een ‘work in progress’, zelfs minder dan dat: het is een eerste aanzet en voor het vormen van een serieuze code is de vaardige inbreng van vele anderen nodig. Ik zou het dus leuk vinden als tweeps en facebookvrienden van mij eens mee willen denken over hoe zo’n code eruit zou moeten zien. Dus meld je via reacties hier of op Twitter, Facebook en LinkedIn, val me lastig in de DM, bel me of stuur aangetekende brieven. Hier volgt wat ik tot nu toe erover geschreven heb:

Gebruikers van social media
Socialmediagebruikers zijn niet een specifieke beroepsgroep met specifieke ethische codes, zoals bijvoorbeeld journalisten. Onder gebruikers vallen tieners, grote bedrijven, freelance journalisten, professionals die hun expertise zichtbaar willen maken voor een breder publiek en huismoeders.

Ook is er nauwelijks een grens aan het aantal soorten social media. Facebook heeft maar weinig gemeen met Periscope en Twitter heeft maar weinig gemeen met Academia.edu. Elk van de socialmediakanalen verdient in feite een eigen code. Maar dat is wat teveel van het goede.

Doel van deze socialmediacode is het vormen van een beeld wat een goed gebruik is van social media, daarom de naam socialmediacode. Dus niet om iets op te leggen aan anderen. Wanneer sluit je goed aan bij hoe social media naar hun aard zijn? Deze code kijkt uitsluitend naar social media die publiek zijn, daarom staat bijvoorbeeld Whatsapp er niet tussen.
1 de kracht en de beperkingen van social media

1.1 Maak zo goed mogelijk gebruik van de specifieke eigenschappen van een social medium.
1.2 Interacteer.
1.3 Maak het persoonlijk.

2 de verantwoordelijkheid van de zender van uitingen via social media

2.1 Denk na over de manier waarop een uiting ontvangen wordt.
2.2 Zorg voor variatie.
2.3 Wees niet alleen zender, maar ook ontvanger.

3 de verantwoordelijkheid van de ontvanger van social media

3.1 Wees welwillend.
3.2 Wees niet alleen ontvanger

Ik heb ook een pdf-je gemaakt waarin ik een toelichting heb gemaakt op alle ‘artikelen’ tot dusver. En ik mis nog een hoop. Dus meld je via reacties hier of op Twitter, Facebook en LinkedIn, val me lastig in de DM, bel me of stuur aangetekende brieven (de kracht zit in de herhaling 😉 ).


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.