Dossier Midden-Oosten

dossier, midden-oosten, technical, syrie

Terwijl protesten in Tunesië net geleid hadden tot het vertrek van de toenmalige president, begonnen massa’s mensen samen te klonteren op het enorme Tahrirplein in Caïro. En al-Jazeera zond het live uit op televisie. Als jonge journalistiekstudent was ik verrukt en vrijwel ieder vrij moment keek ik in de mediatheek naar wat zich in Caïro afspeelde. Ik wist dat iets groots aan de hand was en ik voelde mij daar onderdeel van.

We weten inmiddels hoe wat men de Arabische Lente is gaan noemen afliep: de Egyptische president Moebarak werd afgezet en veroordeeld, de islamitische president Morsi kwam er voor in de plaats en nauwelijks een jaar later kwam de bekende Egyptische legerdictatuur weer terug. Dat wist ik toen nog niet.

Kort voor die spannende weken van de Tahrirprotesten las ik Leo Tolstoi’s Oorlog & Vrede, met zoveel verschillende verhaallijnen, en dat wilde ik ook proberen met de Arabische Lente. Om die reden begon ik krantenknipsels te verzamelen.

Na verloop van tijd verschoof mijn aandacht van Egypte naar Syrië, het ingewikkeldste van de vele ernstige conflicten die de Arabische Lente heeft voortgebracht en na verloop van tijd heb ik een zekere expertise opgebouwd. Deze artikelen zijn daar het resultaat van.

0 reacties op “Dossier Midden-Oosten”