Annexatie

Annexatie
17 okt 2015

De Westoever is inmiddels zodanig opgeknipt dat van een zelfstandige staat al lang geen sprake meer kan zijn. Sinds gisteren komt het bovenstaande plaatje van MSNBC regelmatig langs op Twitter en Facebook. Een kaartje met de Israëlische nederzettingen in 2006 op Wikipedia toont dat de Westbank feitelijk is opgeknipt in twee vrij grote delen en veel kleine splinters. Zelfs al zou de Israëlische overheid dat willen of de VN dat afdwingen, beide lijken onwaarschijnlijk, de meeste van deze nederzettingen gaan nooit meer weg. Daarbij is het leiderschap in de Westoever volstrekt afhankelijk van de Israëlische overheid.

Er moet een einde komen aan deze onmogelijk en asymmetrische situatie. Israël is al veel te lang een bezettingsmacht (niet dat de bezetting op zichzelf illegaal is, maar een bezetting hoort slechts een beperkte tijd te duren, daarna is een permanentere oplossing nodig) en de Palestijnen op de Westoever zijn al veel te lang rechteloos. De enige serieuze oplossing is dat Israël op korte termijn werk maakt van annexatie van de Westoever en van gelijkberechting van de inwoners hiervan. De gevluchte Palestijnen in landen als Libanon, Syrië en Jordanië moeten daar burgerrechten krijgen, zij keren niet terug naar Israël. Daarmee zijn lang niet alle problemen opgelost en wat met Gaza moet gebeuren is lang niet duidelijk, maar in ieder geval zou daarmee een einde komen aan de scheve situatie die nu al veel te lang voortduurt.

Jan Dirk Snel heeft hier eerder al veel uitgebreider over geschreven en ik kan me in wat hij zegt goed vinden.